Vioolles op de Zwolse Vioolschool

Van jong tot oud, iedereen is welkom bij de Zwolse Vioolschool.

De leerling hoeft niet voorafgaand eerst muzikale vorming te hebben gehad zoals bijv. notenlezen.

Ook is het niet nodig om alvast een viool gekocht/gehuurd te hebben. Samen met de docent wordt gekeken naar

wat de beste mogelijkheden zijn.

Hieronder vind je verschillende lesmogelijkheden. De keuze hangt af van leeftijd, startniveau en persoonlijke wensen.

Groepsles/Duoles

Wanneer jonge kinderen het leuk vinden, én er een leerling van gelijke leeftijd/niveau is kunnen ze samen op les. Ze hebben dan als duo les en leren samen de beginselen van het vioolspel. In enkele gevallen wordt er ook wel eens een groepsles aan drie kinderen gegeven.

De lessen zijn op een vrije en speelse manier met veel improvisatie en ruimte voor de muzikale spontaniteit van het kind. Er wordt veel auditief gewerkt zoals naspelen van ritmes en melodieën, gehoorspelletjes en spelenderwijs noten lezen. Er wordt daarbij heel goed gekeken naar de ontwikkelingsfase en de interesse van ieder kind.

Individuele les/Privéles

De meeste kinderen, scholieren en volwassenen kiezen uiteindelijk voor de individuele les omdat deze helemaal op maat past bij de leerling. In enkele gevallen zijn er kinderen die qua niveau helemaal op elkaar aansluiten en ook als gevorderde leerling samen een uitgebreide duoles kunnen volgen.

In de individuele les wordt gewerkt aan viooltechniek en muzikale ontwikkeling door middel van leuke stukken die inspiratie geven aan de leerling. Afhankelijk van de interesses en verwachtingen van de leerling worden er accenten gelegd op klassieke stukken, filmmuziek, popnummers of mooie volksmelodieën. Natuurlijk worden allerlei zaken ook geleerd met speciale oefeningen.

Samenspelen is een belangrijk onderdeel in de les. De docent begeleidt met piano/viool/CD de leerling zodat er echt gemusiceerd kan worden!

Lesduur

Afhankelijk van de leeftijd, niveau, groepsles/individuele les wordt een passende lesduur afgestemd. Dit kan variëren van 20 minuten tot 60 minuten.

Wekelijkse lessen of periodiek

Er zijn 39 lesweken in het jaar. De leerlingen krijgen wekelijks les, behalve in vakantieperiodes.

Voor de continuïteit is een wekelijkse les het meest geschikt.

Periodieke lessen (bijv. eens in de 14 dagen) zijn met name geschikt voor volwassen leerlingen die al enige tijd vioolspelen.

Viool kopen/huren

Tijdens de eerste (proef)les of kennismaking wordt met de viooldocent gekeken welke maat viool/stok het beste past bij de leerling. Voor een eerste proefles/cursus hoeft de leerling niet eerst ergens een viool te gaan huren of aan te schaffen. De Zwolse Vioolschool zal ervoor zorgen dat er een leuke viool voor je klaarligt.